Над 5 милиона евро  са загубени за дейностите по опазване

...
Над 5 милиона евро  са загубени за дейностите по опазване
Коментари Харесай

България губи над 5 милиона евро за биоразнообразие

Над 5 милиона евро  са изгубени за дейностите по запазване на биоразнообразието в България. Средствата бяха трансферирани от ос „ Натура 2000 и биоразнообразие “ по оста за ръководство на отпадъците поради това, че в края на основната междинна за оперативните стратегии 2018 година етапни цели на програмата не са достигнати.  Наред с това от писмо на Комисията от септември 2019 излиза наяве, че защото, според член 22, ал.6 от Регламент на Европейски Съюз №1303/2013, постигането на под 65% от етапните цели по програмата се окачествява като „ сериозен крах “, комисията обмисля „ прекъсване на междинните заплащания “ по програмата.

През цялото време на осъществяване на тази и предходната стратегия в границите на Комитета за наблюдениe екологичните организации сигнализираха за проблеми с успеваемостта на потребление на средствата, както и нуждата за пускане на планувани ограничения.

Примерите за неефективност на програмата са: потребление на огромна част от средствата за дребна част от мрежата Натура 2000; пробутване на пътища за сухоземна техника за гасене на пожари вместо закупуване на летателна техника; ремонт на пътища, маскирани като ограничения за възстановяване на природозащитното положение на типове и местообитания и други Само за образец – най - огромна като бюджет процедура за директни консервационни действия, на стойност 41 072 430 лева е съсредоточена в едвам 10% от Натура 2000 мрежата. В същото време значими ограничения като тези за битка с бракониерството и закупуване на земи от предпазени зони за разрешаване на спорове въобще не са стартирани към този момент пет години от началото на програмата. Едва в Индикативната годишна работна стратегия за 2020 година мярката за закупуване на земи е включена, само че само за предпочитаното местообитание 62C0 „ Понто-сарматски степи “ и без посочени суми.

Дългогодишното неглижиране на директната консервационна работа в по-широк обсег на  мрежата даде своя резултат[3]. Оценката на природозащитното положение на типовете от Натура 2000 демонстрира, че 81% от тях са в неподходящо положение или за тях няма данни.

Коалиция „ За да остане природа в България “ упорства за незабавна смяна на досегашното осъществяване на програмата и използване на следните ограничения:

- Незабавно оповестяване на процедурите за битка с бракониерство и закупувана на земи с скъпи и редки местообитания, само че освен на понтосарматски степи на Калиакра, а и за други местообитания като крайречни гори, дюни и други Процедури, за чието пускане настояваме от години;

- Използване на средствата по ос 3 за цялата мрежа, както и за ограничения от изтекли, само че неприлагащи се сега проекти за дейности за видове;

- Използване на средства от стратегия ОПОС за оповестяване на безпределно закъснелите заповеди на предпазени зони за естествените местообитания;

- Закупуване на летателни средства за битка с горските пожари.

 За страдание, положението на потребление на средствата за биоразнообразие от Оперативната стратегия отразява цялостното отношение на управлението на министерството на околната среда към опазването на екологичната мрежа в България досега. Затова и от Коалиция „ За да остане природа “ настояваме за оставката на Нено Димов още от 2018 година. България има потребност от почтено ръководство на биоразнообразието си, а средствата за неговото запазване да се употребяват по логичен метод, защото Оперативна стратегия „ Околна среда “ съставлява главният финансов инструмент за осъществяване на политиките за запазване на биоразнообразието и Натура 2000.  

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР